Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна податкова служба інформує

Дата: 30.08.2021 16:44
Кількість переглядів: 225

Громадяни не сплачують земельний податок у разі надання земельних ділянок в оренду платникам ЄП четвертої групи

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує громадян – власників земельних ділянок.

Відповідно до вимог п. 281.3 ст. 281 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) від сплати земельного податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Водночас п. 2921.1 ст. 2921 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Отже, громадяни – власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) звільняються від сплати земельного податку за земельні частки (паї), що передані в оренду платнику єдиного податку четвертої групи на підставі договору оренди.

Детальніше – у розділі 111.04 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу: https://zir.tax.gov.ua.

 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook https://www.facebook.com/TaxUkraine.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 

Як оформити запити на отримання ІПК з питань застосування РРО

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що фізичне використання платіжної картки та POS-терміналу або реквізитів платіжної карти та платіжного сервісу в мережі Інтернет, є розрахунковою операцією, у розумінні Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Це призводить до обов’язку застосовувати РРО саме продавцями товарів, робіт чи послуг.

У випадку виникнення необхідності отримання суб’єктами господарювання практичної допомоги від ДПС щодо формування чіткого розуміння обсягу обов’язків, що виникають під час організації та безпосереднього ведення ними господарської діяльності, рекомендується при підготовці запитів на отримання індивідуальних податкових консультацій:

формувати звернення відповідно до вимог ст. 52 Податкового кодексу України;

зазначати практичні приклади використання платником податків конкретних електронних платіжних сервісів, для отримання оплати за товари (послуги), з метою формування однозначної та такої, що відповідає вимогам законодавства, відповіді;

надавати копії договору (договорів) про надання послуг з доставки таких товарів споживачам;

інформувати про спосіб (способи) здійснення оплати за товари, (роботи, послуги), запропоновані споживачам;

надавати інформацію про конкретні інформаційно-телекомунікаційні ресурси (Інтернет-сайти, посилання на конкретні Інтернет-площадки тощо), де споживач може здійснити або ініціювати оплату.

Це дозволить ДПС надавати вмотивовані відповіді по суті заданих питань.

Саме суб’єкт господарювання зазначає на сайті свого інтернет-магазину доступні споживачам способи оплати товарів, робіт, послуг, що ним реалізуються. Незалежно від того, який посередник буде використаний для отримання коштів від їх продажу, обов’язок застосування або незастосування РРО/ПРРО учасниками відносин, в межах виконання умов договорів купівлі-продажу укладених дистанційно, залежить саме від способу оплати, який було запропоновано споживачам самим суб’єктом господарювання.

Детальна інформація за посиланням: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/489726.html.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

Повідомляйте органи ДПС про найманих працівників

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення про це відповідного органу ДПС (стаття 24 Кодексу законів про працю України).

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 413) встановлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі – Повідомлення) подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою, встановленою додатком до Порядку № 413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів: засобами е - зв’язку з використанням електронного цифрового підпису; на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж із п’ятьма особами, або разом з копією в електронній формі.

Повідомлення можливо подати за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет». Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення платником податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску, у тому числі Повідомлення, підписання і подання такої звітності до контролюючих органів.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 

Як виправити помилки у декларації з турзбору

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує.

Виправлення самостійно виявлених помилок платником туристичного збору здійснюється шляхом подання уточнюючої декларації з туристичного збору (далі – Декларація) з позначкою «Уточнююча», або у разі уточнення показників раніше поданої Декларації у складі Декларації з позначкою «Звітна» або «Звітна нова» та додатка до Декларації «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору» (далі – Додаток), при цьому в заголовній частині зазначається квартал, що уточнюється.

У разі коригування податкового зобов’язання з туристичного збору, уточнення (виправлення) сум туристичного збору здійснюється у розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» Додатка, при цьому заповнюються рядки 4-9, показники яких переносяться відповідно до рядків 8.2 - 8.5 Декларації.

Детальніше – у розділі 125.04 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу: https://zir.tax.gov.ua.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 

 

 

ПДВ: важливі зміни

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує про відновлення ставки ПДВ у розмірі 20% при ввезенні на територію України та постачанні великої рогатої худоби, свиней та овець, молока, жита, вівса, насіння льону, олійних культур, цукрових буряків.

Така можливість передбачена Законом України від 01.07.2021                 № 1600-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону, тобто починаючи з 01.08.2021.

         Разом із тим, введена з 01.03.2021 ставка ПДВ у розмірі 14%, залишається для операцій з постачання пшениці та жита (меслин), ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, свиріпи або ріпаку та соняшнику.

         Для платників ПДВ, які здійснюють операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції (товарів) за кодами УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1002, 1004, 1204 00, 1207, 1212 91, у зв'язку з встановленням ставки ПДВ 20% на ці операції, встановлюють такі особливості:

         1) якщо перша подія при постачанні таких товарів відбулася до набрання чинності цим Законом, то перерахунок ставки ПДВ і суми ПДВ на дату настання другої події не здійснюють;

         2) коли після набрання чинності Законом відбувається повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених вказаних товарів у зв'язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригують суму податкових зобов'язань з ПДВ, виходячи із ставки ПДВ 14%;

         3) якщо після набрання чинності Законом відбувається постачання таких товарів, або перерахування коштів у зв'язку із збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 20%.

Детальніше за посиланням: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/489338.html.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора