Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулись громадські слухання з питання розширення меж території Національного природного парку «Джарилгацький»

Дата: 05.07.2021 16:52
Кількість переглядів: 288

02 липня у Скадовському міському будиноку культури ім. Шевченка відбулись громадські слухання з питання розширення меж території Національного природного парку «Джарилгацький», головуючим на яких був заступник міського голови Афанасіаді Д.М.

Фото без опису

Згідно концепції розвитку острова Джарилгача, яку було надано на обговорення учасникам слухань, визначено першочергові цілі розширення меж Національного парку. Це насамперед:

-  прискорення розробки і затвердження проекту землеустрою та реєстрації права постійного користування земельною ділянкою загальною площею 805 га, що увійшла до складу Парку з вилученням у землекористувачів;

- ініціювання передачі всієї території Парку, в тому числі острова Джарилгач, у його постійне користування. Передача земель сприятиме розвитку туристичної діяльності Парку, враховуючи найменший вплив на екосистеми острова, а також надання більш якісних туристичних послуг;

- розширення території Парку. Загальна площа території, яка пропонується для включення до складу Парку, становить 75380 га. З метою удосконалення територіальної структури Парку пропонується: - територію острова Джарилгач (5605 га) вилучити у землевласника – державного підприємства «Скадовське досвідне лісомисливське господарство» та передати Парку в постійне користування; - прибережну 500-метрову смугу акваторії Джарилгацької затоки Чорного моря вздовж північної частини острова Джарилгач (2469 га) передати Парку в постійне користування; - змінити статус урочища «Пиндики» (1800 га) з господарської зони на заповідну; - розширити межі ботанічного заказника загальнодержавного значення «Джарилгацький» (заповідна зона) з 300 га до 500 га;

 - для охорони рослинності встановити статус заповідної зони в 10 урочищах з цінними територіями степу, луків, солончаків, піщаних ділянок та вологих знижень площею 23,1 га. Кінцевий результат після збільшення площі та вдосконалення територіальної структури Парку, що дозволить належне виконання завдань з охорони природи: Загальна площа території Парку – 85380 га, в тому числі: територія з вилученням – 12402 га, із них заповідна зона – 2328 га; територія без вилучення – 72978 га.

Розширення Парку, за визначенням Концепції, у вищезазначених межах дозволить розв’язати переважну більшість проблем, що виникли в минулому у зв’язку зі створенням цього об’єкта на недостатній площі. Також розширення Парку у вказаних межах дасть змогу виконувати міжнародні зобов’язання України в рамках Рамсарської та Бернської конвенцій. Подальшим кроком стане перегляд функціонального зонування Парку.

 

Перед учасниками слухань виступив міський голова Яковлєв О.Ю. й окреслив бачення міської ради щодо запропонованої концепції розширення меж національного парку (ВІДЕО). 

 

Після обговорення відповідного проєкту було проведено голосування учасників громадських слухань, які майже одноголосно (близько 130 осіб проти 1 голосу) проголосували «проти» розширення меж території Національного природного парку «Джарилгацький».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора