Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Патронат над дитиною

Дата: 03.06.2021 18:14
Кількість переглядів: 394

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Фото без опису

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня  2017 року № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», регіонального плану розвитку системи надання  соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми на 2021-2026 роки, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 березня 2021 року № 9, забезпечується надання послуги патронату. Станом на 30 квітня                     2021 року на території Херсонської області функціонує 9 сімей патронатних вихователів (м. Каховка – 2, м. Херсон – 1, Чаплинський район, Високопільська, Бериславська,  Голопристанська,  Кочубеївська та Зеленопідська територіальні громади по 1), до яких влаштовано лише  23 дітей, одна з яких має інвалідність.

Понад тисячу дітей, які знаходяться у складних життєвих обставинах, перебувають на обліку служб у справах дітей області. Вирішенням проблем таких дітей може стати патронатна сім’я. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, оплати послуг із здійснення патронату над дитиною та здійснення видатків на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя  здійснюється з державного бюджету.

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму.

Розмір грошового забезпечення патронатному вихователю становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

У разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

Служба у справах дітей Скадовської міської ради за адресою:  м. Скадовськ, вул. Олександрівська,32 (ІІІ поверх) чекає вас, шановні громадяни! Подаруйте діткам тепло батьківської любові та рідної домівки!

 Нагадаємо, що патронат – це послуга, яку отримує дитина та її сім’я, які потрапили у складні життєві обставини. Це тимчасове влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя для реабілітації та догляду, поки з її батьками працюють соціальні служби. Сімейний патронат попереджує потрапляння дитини до закладу інституційного догляду та виховання. Держава, у свою чергу, надає можливість кандидатам в патронатні вихователі пройти навчання, гарантує заробітну плату й кошти на утримання дитини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора