Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як відновити документи на квартиру?

Дата: 20.05.2021 18:33
Кількість переглядів: 495

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про те, як відновити документи на квартиру. Що потрібно робити, якщо вкрали документи на квартиру?

Фото без опису

На щастя, втрата правовстановлюючих документів на квартиру не впливає на право власності. Тобто, якщо людина втратила договір купівлі-продажу своєї квартири, то право власності на таке майно не скасовується, оскільки підтвердженням такого права є запис в Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі за текстом - Реєстр).

Але втрата документів на квартиру може істотно ускладнити вільне розпорядження таким нерухомим майном, особливо якщо квартира була придбана (або, наприклад, успадкована) давно.

У цій статті ми розглянемо як відновити документи на квартиру в Україні, як відновити свідоцтво на право власності, що робити, якщо втрачено свідоцтво про власність на квартиру, а також порядок відновлення інших документів.

Які існують правовстановлюючі документи на квартиру.

Такого роду документів існує величезна кількість, оскільки квартиру можна купити, успадкувати, отримати в подарунок, приватизувати, визнати право власності в судовому порядку, поміняти, отримати при розділі майна тощо.

Найпоширеніші види правовстановлюючих документів на житло:

Договір купівлі-продажу; договір дарування; договір обміну; свідоцтво про приватизацію; рішення суду, що набрали законної сили; свідоцтво про право на спадщину за законом; свідоцтво про право на спадщину за заповітом і сам заповіт.

Також, важливим документом на нерухоме майно є технічний паспорт на квартиру / будинок.

Такий документ, за своєю суттю, відноситься до технічної документації, і прямо не підтверджує право власності. Однак, його відсутність може ускладнити відчуження нерухомого майна. Тому відновлення техпаспорта на квартиру ми теж розглянемо.

Куди звертатися, щоб відновити документи на квартиру?

Єдиного державного органу, який може відновити документи на квартиру немає.

Тут існує загальне правило: відновити документ (отримати дублікат) можна в органі, який його раніше видав.

Вкрали документи на квартиру - що робити?

Якщо ж відповідний документ був вкрадений, то спершу потрібно звернутися в поліцію, оскільки крадіжка - це кримінальне правопорушення. Після звернення в поліцію необхідно отримати від слідчого витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В процесі відновлення документів даний витяг буде служити доказом того, що документ саме було вкрадено, а не просто втрачено.

Де можна відновити договір купівлі-продажу/дарування/обміну тощо квартири?

Оскільки такого роду документи підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню, то дублікат при їх втраті уповноважені видавати нотаріуси.

Згідно ст. 53 Закону України «Про нотаріат» у разі втрати або псування документа, засвідченого або виданого нотаріусом або посадовою особою органу місцевого самоврядування за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або щодо яких здійснювалося нотаріальну дію, нотаріусом або посадовою особою органу місцевого самоврядування видається дублікат втраченого або зіпсованого документа.

Але що робити, якщо невідомий номер договору, його дата і невідомо який нотаріус його видав?

Як один з варіантів, можна завантажити платну інформаційну довідку про об'єкт нерухомості з Реєстру, скориставшись електронним кабінетом на сайті Міністерства юстиції.

У такій довідці буде вказано хто і коли проводив державну реєстрацію та на підставі якого документа.

Дублікат має ту ж юридичну силу, що й оригінал.

Висновок: якщо був втрачений нотаріально посвідчений документ, то потрібно звертатися до нотаріуса, який його видав.

Як відновити документи на приватизацію квартири?

Що робити, наприклад, якщо втрачено свідоцтво на право власності?

Зазвичай свідоцтва про приватизацію видавалися місцевими державними адміністраціями. Відповідно, вони і можуть відновити свідоцтво про приватизацію квартири, видавши дублікат.

Ви можете звернутися в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцезнаходженням квартири. Дана послуга є безкоштовною.

Для того, щоб відновити свідоцтво про право власності на квартиру в Україні, необхідно надати в ЦНАП наступні документи:

- заяву зі згодою всіх повнолітніх співвласників житла, які брали участь в приватизації (заява заповнюється в присутності адміністратора);

- копії паспортів (свідоцтв про народження осіб, які не досягли 16-річного віку) співвласників житла (при наявності оригіналу документа);

- документ з поліції з заявою про втрату (крадіжку) оригіналу свідоцтва про право власності на житло;

- оголошення про втрату свідоцтва в друкованих засобах масової інформації.

Як отримати копію рішення суду на квартиру?

Бувають випадки, коли право власності на нерухомість переходить на підставі рішення суду.

Щоб повторно отримати копію рішення суду, потрібно звертатися з відповідною заявою до суду першої інстанції. Навіть якщо крапку у справі поставив апеляційний суд або Верховний Суд, звертатися за копією необхідно саме в суд першої інстанції, оскільки там містяться матеріали справи.

Судовий збір за повторну видачу копії рішення становить 0,003 прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожну сторінку рішення. В 2021 році судовий збір дорівнює 6.81 гривень за кожну сторінку.

Докази сплати збору потрібно подавати разом із заявою.

Як відновити техпаспорт на квартиру?

Як уже було згадано, технічний паспорт є важливим документом на квартиру. Він містить всі технічні характеристики об'єкта нерухомості - площа, розташування, кількість кімнат, санвузлів тощо.

Тут алгоритм відновлення аналогічний - спершу зверніться в установу, яка склала технічний паспорт. Якщо ж назва такої установи невідома чи сам техпаспорт був складений давно, то найефективнішим варіантом його відновлення буде складання нового техпаспорта.

Варто зазначити, що з 2013 року проводити технічну інвентаризацію можуть і приватні компанії.

Відновлення документів на квартиру являє собою досить складний процес, оскільки має безліч підводних каменів і нюансів, які відомі тільки профільним фахівцям

За матеріалами сайту:

https://protocol.ua/ua/vidnovlennya_dokumentiv_na_kvartiru_shcho_potribno_robiti_yakshcho_vkrali_dokumenti_na_kvartiru/

 

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.

 

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора