Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам’яті померлих від СНІДу

Дата: 18.05.2021 18:24
Кількість переглядів: 245

Всесвітньою організацією охорони здоров’я було визначено кожну третю неділю травня Днем пам'яті померлих від СНІДу. В 2021 році цей день припадає на 16 травня.

Фото без опису

День пам'яті померлих від СНІДу був започаткований з метою розповсюдити якомога більше інформації для профілактики цього захворювання. Чим більше уваги вдасться привернути до цієї проблеми, тим більше людей можна буде врятувати. Крім того, цей проект реалізовувався для того аби привернути увагу влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.    

 

Вперше День пам'яті померлих від СНІДу був відзначений у 1983 році в Сан-Франциско (США). На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювань і про ВІЛ/СНІД практично нічого не було відомо. Тоді організаторами акції пам'яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія.

 

Важливо нагадати, що СНІД - одна з найскладніших проблем людства. За даними ВООЗ в 2015 році 36,7 мільйона людей були інфіковані ВІЛ і 1,8 мільйона з них - діти. Переважна більшість людей з ВІЛ живе в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. За оцінками 2,1 мільйона людей в світі набули ВІЛ-інфекцію в цьому році. На сьогоднішній день мінімум 35 мільйонів осіб померли від причин, пов'язаних з ВІЛ.

 

Сьогодні Україна залишається в числі лідерів в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками міжнародних експертів в Україні з ВІЛ-інфекцією живуть біля     240 тисяч людей. І тільки кожен другий знає про свій діагноз. Згідно зі статистикою, щодня в нашій країні від СНІДу вмирає 8 осіб. Експерти відзначають, що навіть всупереч серйозній міжнародній підтримці епідемію зупинити не вдається.

 

Всупереч тому, що градус уваги суспільства змістився в бік новітніх викликів (COVID-19), ВІЛ-інфекція продовжує забирати життя...В Скадовському районі на протидію ВІЛ/СНІДу задіяні медицина, соціальні служби, неурядові сервісні організації.

 

Проте, головним інструментом профілактики є знання про хворобу, шляхи інфікування та чинники, що сприяють цьому. Саме тому протягом тижня в Скадовському районі завідувачем відділенням соціальної роботи КЗ «Центр надання соціальних послуг» – Горіною В. О. та фахівцем із соціальної роботи відділення соціальної роботи КЗ «Центр надання соціальних послуг» - Грецем В. Г. спільно з неурядовими сервісними організаціями, що працюють на території Скадовського району (філія ХОБФ “Мангуст”, підрозділ БО “100 відсотків життя. Херсон” було проведено ряд заходів: 

 - робочі зустрічі до Дня пам’яті померлих від СНІДу «Профілактика ВІЛ/СНІДу. Професійні ризики», «Не будь байдужим – протестуй себе та коханих!»;

 - робоча нарада «Проблема ВІЛ/СНІДу в Україні»;

  - вулична робота «ВІЛ/СНІД – про це варто знати», «Збереження репродуктивного здоров’я. Профілактика тяжких інфекційних захворювань»;

 - бесіди на тему: «ВІЛ/СНІД в Скадовському районі», «Подумай про майбутнє – обери життя»;

 - тестування швидкими тестами мешканців Скадовського району. Всього заходами було охоплено 142 особи, розповсюджено 190 листівок/буклетів.

Соціальні служби продовжують сприяти усуненню з життя людини, якої торкнулась проблема ВІЛ, чинників які приводять до складних життєвих обставин (СЖО), нададуть іншу соціально-психологічну допомогу.

 

Дізнавайтесь, цікавтесь, думайте, протестуйтесь. Це може врятувати життя Вам, або Вашим близьким.    

 

За більш детальною інформацією та отримання допомоги звертайтеся за адресами:

м. Скадовськ, вул. Олександрівська, б. 32 - (КЗ «Центр надання соціальних послуг»),

м. Скадовськ, вул. Олександрівська, б. 32 – (підрозділ БО “100 відсотків життя. Херсон”),

м. Скадовськ, вул. Сергіївська, 20 - філія ХОБФ “Мангуст”.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора