Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

20 років Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Надія»

Дата: 10.02.2021 21:25
Кількість переглядів: 292

Сьогодні 20-річчя відзначає Скадовський міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Надія». З нагоди ювілею колектив запросив гостей на святкування.

Фото без опису

Зі святом привітав працівників реабілітаційного центру міський голова О.Ю.Яковлєв, у промові наголосив: «Важливо, що рішення про створення Центру було прийнято і реалізовано, й сьогодні його робота є необхідною для розвитку особливих дітей громади, яким треба виховуватись і соціалізуватить. Щиро дякую всьому колективу за роботу, наш центр унікальний, наразі більшість громад стикається з питанням створення відповідних центрів реабілітації, й вирішити їх наразі не просто. Здоров’я, натхнення й терпіння у професійній справі».

 

Міський голова вручив подяки й сувеніри працівникам комплексної реабілітації дітей з інвалідністю:

 

Пироговій Ірині Кирилівні, вчителю дефектологу Комунальної установи «Скадовський міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Надія», за особистий багаторічний внесок у справу комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Скадовської міської територіальної громади, відповідальність та високий фаховий рівень;

 

Бойко Оксані Миколаївні, вихователю Комунальної установи «Скадовський міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Надія», за особистий багаторічний внесок у справу комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Скадовської міської територіальної громади, відповідальність та високий фаховий рівень;

 

Шаповаловій Катерині Олексіївні, медичній сестрі Комунальної установи «Скадовський міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Надія», за особистий внесок в корекційно-реабілітаційний процес дітей з інвалідністю Скадовської міської територіальної громади, відповідальність та високий фаховий рівень;

 

Ковтун Олені Миколаївні, кухарю Комунальної установи «Скадовський міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Надія», за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, використання сучасних технологій дитячого харчування.

 

З історії створення Центру реабілітації дітей «Надія» та його сьогодення:

Повернемося у ті часи кінець 90 х – початок 2000 –х років, коли в країні почався великий спад виробництва, економічна  криза, зростання безробіття, закривалися дитячі дошкільні заклади, погіршувалися  екологічні умови. Ці обставини призвели до підвищення захворюваності дітей та зростання дитячої інвалідності.  Дитяча інвалідність стала проблемою національного значення   і потребувала першочергового розв'язання.

 

Саме в цей час  виникла необхідність   у відкритті нових центрів реабілітації.  На виконання  розпорядження Президента   України   «Про деякі  питання ранньої соціальної реабілітації  дітей  з інвалідністю»   міському голові  Терехову  Федору Степановичу  та  начальнику управління праці  та соціального захисту населення районної державної адміністрації  Сухоруких Галині Олександрівні було рекомендовано створити та забезпечити роботу  Центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю у нашому місті. 

 

Керівники  районної  влади та міста:  Власенко Анатолій Володимирович  Терехов Федір Степанович , Сухоруких Галина Олександрівна  та її замісник Шаповал Ірина Миколаївна   з великою відповідальністю розпочали  нову нелегку справу.

 

В  частині будівлі  дитячого садка «Золотий півник»   було виділено  приміщення  під центр ранньої соціальної реабілітації.  Херсонський  фонд інвалідів  допоміг у створенні   матеріально-технічної бази.

 

10 лютого 2001 року Центр   офіційно  розпочав свою роботу. Першим завідувачем  призначено  Пирогову  Ірину  Кирилівну. Спочатку була відкрита група денного перебування, яку відвідували  діти  з  міста Скадовська. Через деякий час виникла потреба в організації  та відкритті  ще однієї групи   для  дітей,  які проживали   в Скадовському районі. Так, у 2002 році центр ранньої соціальної реабілітації «Надія»  набув статус районного, очолила його  Бойко Оксана Миколаївна.

 

 В даний час  у центрі працює  три  групи: відділення стаціонарного, психолого-педагогічного та амбулаторного перебування. 20 років в центрі  отримують реабілітаційні послуги діти  з інвалідністю віком від 2 – х до 18  - ти років  з такими  діагнозами: ДЦП, синдром Дауна, олігофренія, з вадами мови і психіки, органічними ураженнями Центральної нервової системи, з  дитячим аутизмом та розладами аутичного спектру та поведінки.

 

За весь час існування центру понад 500  дітей отримали реабілітаційні послуги.  У центрі застосовуються  різноманітні види реабілітації:  соціально-побутова, психолого-педагогічна, логопедична , фізично – оздоровча. Впроваджуються новітні корекційно-розвиваючі методики та програми: Монтессорі-терапія, казкотерапія, піскова терапія,  музикотерапія, артерапія. Під час реабілітаційного процессу  обов’язково враховуються стан  здоров’я  та  індивідуальні можливості дитини.

 

І головне - реабілітаційні послуги надаються безкоштовно! За 20 років діяльності колектив  Скадовської реабілітаційної установи пройшов складний та продуктивний шлях становлення від невеличкого центру до потужної реабілітаційно-методичної, консультативної,  установи. Основним в діяльності колективу є ДИТИНА, її  потреби та  інтереси. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора