Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захисти своє майбутнє – працюй легально!

Дата: 27.10.2020 16:31
Кількість переглядів: 2611

Нелегальна зайнятість останнім часом користується великим попитом завдяки безпосередньо і самим працівникам. Оскільки дуже часто громадяни погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «у конвертах» роботодавець фактично позбавляє працівника права на захист своїх трудових прав (отримання оплачуваної відпустки; нормальну тривалість робочого часу; оплату роботи у святкові та неробочі дні у подвійному розмірі; оплату роботи у нічний час; компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці; виплати вихідної допомоги при звільненні та інші); отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві; оплату лікарняних листів; отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу; отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; отримання житлової субсидії; отримання гідної пенсії.

Негативні наслідки нелегалізована зайнятість має і для роботодавця. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином; можливості вимагати від працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи, можливості притягнути працівника до матеріальної відповідальності, можливості застосувати до працівника дисциплінарне стягнення тощо.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють собі в очікуванні ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Наголошуємо, що за порушення вимог трудового законодавства та законодавства про зайнятість передбачено адміністративну (ст.41 Кодексу про адміністративні правопорушення України) та кримінальну (ст. 172, 173 та 175 Кримінального кодексу України) відповідальність.

Зважаючи на це, Скадовська районна філія Херсонського обласного центру зайнятості нагадує всім керівникам підприємств, організацій, установ району і фізичним особам-підприємцям про необхідність подання до центру зайнятості інформації про попит на робочу силу (вакансії – звіт за формою №3-ПН «Звіт про наявність вакансій») відповідно до вимог п.4 ч.3 ст.50 Закону України «Про зайнятість населення». Але з метою ефективності спільними зусиллями якнайшвидше підібрати кваліфікованих працівників, звертаємось до керівників підприємств, організацій, установ з проханням подавати дану інформацію безпосередньо в день відкриття вакансії. Подання до центру зайнятості інформації про попит на робочу силу поповнить базу даних про вакансії та забезпечить можливість для більшої кількості громадян офіційно працевлаштуватись.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора