Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Сьогодні – вдома, завтра – курортний сезон»

Дата: 05.05.2020 16:53
Кількість переглядів: 629

Вже півтора місяця в Україні триває карантин через пандемію коронавірусу. У Скадовську, як і по всій країні, припинено роботу громадського транспорту, кафе, ресторанів, перукарень, мережі магазинів непродовольчих товарів, інших закладів торгівлі та побутового обслуговування населення.

Фото без опису

Проте в такий складний час багато підприємств і установ продовжують працювати задля блага скадовчан і, незважаючи на труднощі, забезпечують життєдіяльність міста. Як живе Скадовськ в умовах карантину – сьогоднішня розмова з секретарем міської ради Олегом Сокольчуком.

 

 – Олеже Миколайовичу, перш за все, як міська рада з початку оголошення карантину підтримала наших лікарів?

 – Хочу зазначити, що законодавчо фінансування медичних установ міста та району не належить до функцій міської ради. Кошти на їхнє утримання виділяються з державного та районного бюджетів. Але, зважаючи на серйозність ситуації та недостатнє грошове забезпечення медичної сфери, міськрада знайшла резерви для допомоги. Так, 860 тисяч гривень через районний бюджет було передано центральній районній лікарні для придбання необхідного медичного обладнання. Також ЦРЛ отримала з бюджету міста 200 тисяч гривень на закупівлю масок, костюмів, інших засобів захисту для медиків та 100 тисяч гривень для придбання експрес-тестів на коронавірус, грип типів А, Б. Ще 1 мільйон 300 тисяч гривень ми передбачили на придбання апаратів штучної вентиляції легень, які нині не можемо закупити через дефіцит. Плануємо придбати обладнання, щойно воно з’явиться у продажу. Для закупівлі захисних медичних засобів 100 тисяч гривень було виділено й Центру первинної медико-санітарної допомоги. Щоб мати можливість підтримати фінансово медичні заклади нашого міста і району, міськраді довелося відмовитися від окремих соціально-економічних проектів, зокрема, капітального ремонту вулиці Пасічника.

  Які заходи безпеки проводяться у місті? Розкажіть детальніше про дезінфекцію громадських місць.

 – На початку карантину при міській раді було організовано антикризовий штаб, що, перш за все, розробив протокол робіт міських комунальних підприємств «Очисні споруди» та «Водне господарство» в умовах надзвичайної ситуації та можливого надзвичайного стану. Зокрема, йшлося про проведення дезінфекції місць загального користування: зупинок громадського транспорту, автозаправних станцій, входів і під’їздів багатоповерхових будинків та найбільш відвідуваних місць. На виконання всіх карантинних заходів КП «Очисні споруди» отримало 170 тисяч гривень, «Водне господарство» – 125 тисяч гривень. Ще по 50 тисяч підприємства отримали на закупівлю дезінфікуючого розчину. Кожного дня бригади комунальників разом з працівниками служби порятунку проводять у місті дезінфекцію і такі заходи триватимуть до кінця карантинних обмежень.

Також було визначено, що на випадок смертельних наслідків коронавірусної хвороби, похованням померлих буде займатися КП «Водне господарство».

– Розкажіть про ситуацію з наповненням міського бюджету за форс мажорних обставин. Які втрати міська казна за час карантину?

 – За півтора місяці карантину міський бюджет недоотримав близько 1 мільйона гривень. Це суттєве зменшення надходжень від акцизного податку – близько 700 тисяч гривень, оренди комунального майна та пайової участі, загалом 300 тисяч гривень. Плату за оренду комунального майна та землі міська рада прийняла рішення скасувати, аби полегшити становище підприємців, які були вимушені зачинити свої заклади громадського харчування, побутового обслуговування та торгівлі. Пільговий період продовжиться до моменту зняття карантинних обмежень. До непрямих втрат від карантину можна віднести й витрати на заробітну плату працівникам дитячих садків, адже заклади не працюють, а середню заробітну плату працівникам виплачуємо. А це майже 1 мільйон 200 тисяч гривень. У кінці травня ми плануємо провести сесію міської ради і знову перерозподілити видатки, адже, очевидно, що це не всі втрати через карантин.

– Попри всі труднощі, у Скадовську йде підготовка до літнього сезону. Що саме робиться? Які дороги відремонтовано, тротуари, що у найближчих планах?

 – У ці дні працівники апарату міської ради, фактично, усі на роботі – активно готуємося до початку літнього сезону. Щойно розпочався карантин, найперше, що ми намагалися зробити – це забезпечити роботою всі будівельні організації нашого міста. Тобто, задіяти їх для виконання ремонтів доріг, тротуарів, інших об’єктів благоустрою. Так, за останній місяць було прокладено каналізаційні мережі по вулицях Єлизаветівська та Гуманенка, реконструйовано тротуари по вулицях Мангубінська, Курортна та Маріїнська, завершено реконструкцію центральної площі, тривають будівельні роботи на так званій Алеї закоханих. Також було проведено поточний ремонт частин вулиць Чорновола та Степова. Найближчим часом плануємо провести капітальний ремонт частин вулиць Херсонська та Поповича.

– Олеже Миколайовичу, який ваш особистий прогноз щодо курортного сезону - чи відбудеться? Можемо сподіватися, що до Скадовська приїдуть відпочивальники?

  Звичайно, маємо надію на краще і розраховуємо на те, що сезон у Скадовську буде. Тим паче, що цього літа європейські курорти, вочевидь, ще будуть закриті. Сподіваємося, що люди поїдуть на відпочинок та оздоровлення до нашої затоки. В цьому напрямку у нас вже є не лише надії, а й практичні напрацювання. Нині проводимо перемовини з міськими головами великих українських міст і намагаємося досягти домовленостей про організацію автоперевезень для бажаючих відпочити у Скадовську. Наше завдання – максимально наповнити місто туристами. На жаль, в умовах карантину були скасовані всі мистецькі фестивалі, що проводилися у Скадовську літом, в тому числі, й найбільші – «Джаз над морем», «Чорноморські Ігри», під великим питанням проведення нового для нас грандіозного музичного шоу «Коктебель-джаз»… Тобто, в культурному плані літо буде ненасиченим, але наразі плануємо залучити до створення розважальних та культурних проектів наших культпрацівників. Задля цього ми намагаємося не зменшували видатки на культуру. Стосовно курортного сезону, то хочу наголосити, що кожен скадовчанин має чітко зрозуміти, що сьогодні залишаємося вдома, щоб завтра відбувся оздоровчий сезон. Тому зараз дуже важливо дотримуватися правил карантину і, насамперед, залишатися вдома!

– Багатьом городянам цікаво, коли нарешті запрацює міський фонтан, адже на порозі – літо?

 – У грудні минулого року, як тільки підрядники закінчили монтаж фонтану, було проведено повний комплекс пуско-налагоджувальних робіт, і ми мали змогу переконатися, що фонтан працює. Щойно закінчиться карантин, відкриємо фонтан.

– У якому форматі у Скадовську пройдуть травневі свята?

 – Офіційні заходи з нагоди 8 та 9 травня через небезпеку коронавірусу скасовано, тому не буде традиційного мітингу, ветеранської ходи та урочистого покладання квітів. У ці дні делегація з міськради привітає кожного ветерана вдома. У центрі міста будуть встановлені тематичні фотозони та інсталяції на знак вічного подвигу наших дідів та прадідів у Другій світовій війні.

 – Дякую за розмову.

Записала Вікторія МЕЛЕШКО, газета «Чорноморець».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора