Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звітує комісія з питань захисту прав дитини, ради опіки та піклування при виконавчому комітеті міської ради

Дата: 31.01.2020 15:49
Кількість переглядів: 554

          Комісія з питань захисту прав дитини у 2019 році працювала відповідно до покладених на неї функціональних обов’язків, пріоритетними завданнями в роботі комісії є забезпечення прав і законних інтересів дітей.  Основним завданням комісії є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

         На теперішній час на первинному обліку виконавчого комітету міської ради  перебувуає 18 категорійних дітей. З них 13 дітей позбавлені батьківського піклування та 5 — діти-сироти.

         На виконання ст. 20-1 Закону України «Про охорону дитинства», рішення виконавчого комітету міської ради від 21 квітня 2010 року № 66 «Про обмеження часу перебування дітей на вулиці без супроводу дорослих на території Скадовської міської ради», з метою безпечного відпочинку дітей під час канікул, попередження вчинення ними і стосовно них кримінальних та адміністративних правопорушень, профілактики бездоглядності та інших негативних явищ у дитячому середовищі, поширення проявів вживання неповнолітніми спиртних напоїв, тютюнопаління, контролю щодо обмеження перебування неповнолітніх, віком до 18 років, без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, у закладах дозвілля протягом року, із залученням спеціалістів служби у справах дітей Скадовської РДА, Скадовського районного центру соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді, Скадовського відділення поліції, представників загальноосвітніх навчальних закладів та відділу освіти протягом року були проведені рейди із заходами по відпрацюванню розважальних закладів, торгових точок та закладів громадського харчування, комп’ютерних клубів щодо дотримання обмежень перебування в них дітей у нічний час. 

        Членами комісії спільно зі Службою у справах дітей Скадовської районної державної адміністрації, Скадовським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  проводяться інформаційно-роз’яснювальні роботи з опікунами з питань дотримання чинного законодавства щодо виховання дітей, захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також раз на рік, членами комісії проводиться обстеження стану збереження житлових приміщень, які належать на праві користування або власності дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа.  Недотримання вимог чинного законодавства щодо забезпечення житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа призведе до зростання дитячої бездоглядності, безпритульності, злочинності у місті.

         Заступником голови комісії було організовано збір речей нових та бувших у вжитку, а потім їх роздано  сім’ям, які опинились у складних життєвих умовах.

            У 2019 році прийнято та розглянуто звіти про виконання опікунських обовязків по відношенню до підопічних осіб та проведено обстеження житлово-побутових умов, про що складено відповідні акти.

         Основними питаннями, які розглядалися протягом 2019 року були питання щодо виконання опікунських обов’зків по відношенню до підопічних осіб, щорічні звіти, виконання батьківських обов’язків та доцільності позбавлення батьківських прав, взяття родин під соціальний супровід Скадовським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, негайне відібрання дітей, про встановлення місця проживання дитини, посилення контролю за  виконанням батьківських обов’язків, розглянуто заяви щодо представлення до відзначення державною нагородою України та присвоєння почесного звання “Мати-героїня”, про припинення соціальних виплат, захист прав неповнолітніх дітей.

            Протягом року заступником голови комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради приймалась активна участь у судових засіданнях з питань захисту прав дітей. Це доцільність позбавлення батьківських прав,  встановлення місця проживання дітей  та інше.

            Протягом року суворо трималось на контролі виконання рішень комісії, постійно здійснювався контроль неблагонадійних сімей,  тому протягом 2019 року було значно менше звернень.

            Так,   у  2019 році проведено 4 засідання  Комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради, на яких розглянуто 8 питань  За результатами розгляду підготовлено  6 рішень.

            Для вирішення у встановленому законодавством порядку питань опіки та піклування над повнолітніми особами при виконавчому комітеті Скадовської міської ради створена  опікунська рада. Рада є дорадчим органом, завданням якого є попередній розгляд питань опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами.

            Радою попередньо розглядаються питання, що входять до повноважень органу опіки та піклування в частині соціального захисту осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, недієздатних осіб та дієздатних фізичних осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки.

            Рада відповідно до покладених на неї завдань розглядає матеріали та готує пропозиції органу опіки та піклування стосовно:

- здійснення нагляду за діяльністю опікунів та піклувальників;

- розгляду скарг на дії опікунів (піклувальників);

- захисту та збереження особистих, житлових та майнових прав осіб, які перебувають під опікою (піклуванням);

- направлення до суду подання для призначення опікуна у разі ухвалення судом рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання її недієздатною;

- порушення питання про звільнення опікуна від виконання покладених на нього обов’язків за своєю ініціативою, за клопотанням підопічних, державних або громадських організацій, а також згідно з обґрунтованими заявами будь-яких осіб, якщо буде встановлено, що опікун чи піклувальник не відповідає своєму призначенню або належним чином не виконує своїх обов’язків;

- інших питань, які відповідно до чинного законодавства розглядаються органом опіки та піклування.

  - приймає у межах своєї компетенції рішення, необхідні для координації діяльності виконкому з питань соціальної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах;                                                                                                                                                          

-  приймає участь у конференціях, нарад, семінарів з питань соціальної роботи з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах;                                                                                      

- заслуховує на своїх засіданнях представників підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, стосовно реалізації заходів з соціальної роботи з  сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах

            На обліку ради опіки та піклування перебуває 22 особи, які визнані у судовому порядку недієздатними. 1 особа знаходяться в інтернатному закладі.

            Спеціалістами виконкому було проведено обстеження житлово-побутових умов в яких проживають недієздатні, про що було складено відповідні акти.

            У 2019 році  було проведено 6 засідань, на яких розглядалися звіти опікунів, припинення опіки в звязку зі смертю, підготовлено висновки про доцільність призначення опіки над недієздатним, прийнято участь у судових засіданнях щодо призначення опікуна над недієздатною особою.

            Наразі завершується робота з опрацювання звітів про виконання опікунських обов’язків по відношенню до підопічних осіб за минулий рік, постійно проводяться консультації з соціальних питань, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота.

Секретар виконавчого комітету міської ради   Л.В. Козел


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора