Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про діяльність комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області» в 2019 році

Дата: 22.01.2020 17:11
Кількість переглядів: 610

Загальна кількість звернень до КУ «Скадовський Центр правової допомоги» за І-ІV квартал 2019 року становить 625 осіб.

Фото без опису

Враховуючи те, що під час зустрічі для повного вирішення питання надається інколи 2 і більше консультації з різних правових питань, то Центром за звітний період надано 1268 консультації. Додатково було надано 82 правових консультацій за допомогою телефонного зв’язку жителям міста Скадовськ, що нездатні самостійно пересуватися. Для вирішення правових питань директором та юристом Центру було проведено 25 особистих зустрічей з відвідувачами за місцем проживання осіб, що не здатні самостійно пересуватися.

Робота КУ «Скадовський Центр правової допомоги» у звітному 2019 році

полягала в наступному: підготовка заяв/скарг, інформаційних запитів до органів

державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Херсонській області, Скадовської районної державної адміністрації, управління праці та соціального захисту населення Скадовської РДА,УПФУ в Скадовському районі, Управління Держгеокадастру в Херсонській області), Міністерство юстиції України, Верховну Раду України, Міністерство освіти і науки України.

1.Категорія звернення та напрямки справ щодо яких надавалася допомога у підготовці документів:

1.1.   Земельні питання - підготовка заяв на отримання земельних ділянок учасникам бойових дій у зоні проведення АТО для індивідуального будівництва в межах міста Скадовськ підготовлено - 13 заяв, в інших населених пунктах — 11 заяви. Отримання земельних ділянок для ОСГ - 9 заяв. Інші земельні питання - 23 (листів

пропозицій про встановлення спільного паркану між сусідами та вирішення спорів між сусідами, керуючись правилами добросусідства).

1.2.   надання загальної правової інформації по створенню ОСББ та інших громадських організацій - 52 (особам). Крім того повністю забезпечено юридичний супровід та юридичне консультування жителів міста Скадовська щодо діяльності громадських організацій молодіжного та спортивного напрямку, зокрема, надана юридична підтримка членам - ГО «СРСКБМ Кайман» та ГО «ССК Шторм», та створення ГО «спортивний кінний клуб «ТОРСАН» метою діяльності якого є сприяння розвитку спорту та захисту тварин, діяльність створених організацій поширюється серед молоді та сприяє розвитку культури, спортивного життя дітей та молоді, також було надано юридичні консультації членам ГО «Південь-Бізнес Груп», напрямком діяльності якої є захист прав та відстоювання інтересів підприємців Скадовщини.

1.3.   сімейні - 90 (допомога у формуванні та складані документів) з них - 20 заяв до органів державної влади щодо вирішення сімейно - правових питань.

1.4.   житлові - 105 (заяв, інформаційних запитів) з них - 90 заяв до органів місцевого самоврядування та державних органів щодо визначення, втрати та встановлення місця проживання фізичних осіб.

1.5.   соціальні – 85 (допомога у написані заяв, звернень) з них - 9 заяв до органів місцевого самоврядування та органів державної влади, зокрема, Управління праці та соціального захисту населення Скадовської районної державної адміністрації Херсонської області щодо отримання одноразової грошової допомоги особам, які потрапили в тяжке матеріальне становище. Допомога в оформлені документів малозабезпеченим сім'ям -9 (особам).

1.6.   виконання судових рішень - 23 (заяви) до Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, а саме: виконавчої служби щодо Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».

1.7.   договірні - 48 (надано витягів із законодавства), з них надано кваліфіковану правову допомогу у складані договору найму житла - 22 особам та 1 - особі була надана допомога по складанню заяви щодо недопущення нарахування штрафних санкцій та пені за договором позики військовослужбовця під час проходження військової служби у зоні проведення АТО, що попередило правопорушення, а також додатково з’ясовано шляхом написання 3 інформаційних запитів до центральних офісів банків, щодо належного та повного виконання зобов’язань перед банківськими установами, результатом були надіслані відповіді про те, що банківські установи претензій не мають та зобов’язання перед банком виконі в повному обсязі, а кредитні історії закриті, цими відповідями були знову попереджені шахрайські дії невідомих колекторських груп.

1.8.   спадкові - 68 (витягів із законодавства) щодо порядку отримання, спадщини, відмови від спадщини, оформлення заповіту, спадкування за законом тощо.

1.9 трудові - 21 основними питаннями виявились розмір заробітної плати та питання з трудових правовідносин надано консультацій 10 (особам) та питання щодо затримки виплат заробітної плати.

1.10.пенсійне забезпечення - З(особам) були надані правові консультації щодо розміру пенсії та перерахунку пенсій та врахування надбавок до пенсій.

1.11 правова допомога підприємцям - 9 (особам) надано консультації по категоріям ФОП.

1.12. право на доступ до публічної інформації - 20 (особам) була надана допомога з оформленням відповідних запитів на отримання загальнодоступної публічної інформації, що свідчить про активізацію громадян в отриманні інформації від державних органів та органів місцевого самоврядування.

1.13. правила благоустрою в місті - 35 (особи) отримали юридичні консультацій щодо правил благоустрою, а саме: порядку притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності.

1.14. питання ЖКГ - 22 (особам) надавалися роз’яснення з надання послуг та тарифів з водопостачання, вивозу сміття та врахування субсидій та пільг за надані послуги.

1.15.інші - 8 інформаційних запитів щодо пошуку документів в архівних установах, в зв’язку із втратою оригіналів документів та необхідності їх відновлення. 9 (осіб) звернулися за допомогою щодо пошуку адрес та контактів недержавних організацій та фондів щодо отримання недержавної матеріальної допомоги, цим особам надавалися адреса та номера телефонів відповідних організацій. Також надавалася консультації щодо виплати матеріальної допомоги жителям міста Скадовська Скадовською міською радою 9 (особам).

Позитивним у роботі КУ «Скадовський Центр правової допомоги» у звітному періоді можна відзначити те, що юристами установи застосовуються у роботі практики з медіації у громаді, що є однією із технологій врегулювання суперечок у позасудовому порядку, як правило - це сімейні, житлові та межові суперечки, успішна практика мала місце у 6 справах, в яких було можливим та доречним використання цих практик. Слід відзначити, що у КУ «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області» для забезпечення права членів Скадовської міської громади щодо доступу до вторинної правової допомоги, Центр співпрацює з Скадовським бюро правової допомоги, головним завданням якого є організаційна робота з надання малозабезпеченій частині населення Скадовського району доступу до вторинної правової допомоги, яка надається адвокатами за рахунок держави. Загальна кількість жителів міста Скадовська, яким Центром була надана допомога по збиранню відповідних документів для призначення безоплатного, за (рахунок держави) адвоката, становить - 14 осіб, які потребували безоплатної вторинної правової допомоги. Решта справ із загальної кількості звернень відвідувачів Центру розглядалися та надавалися правові консультації в межах компетенції КУ «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області». Завдяки співпраці Центру з ГО «Скадовщина - мій рідний край» було забезпечено доступ до вторинної безоплатної правової допомоги, яка безоплатно надавалася громадською організацією малозабезпеченим жителям міста Скадовська 72 жителям міста, які успішно захистили свої права у суді.

Найбільш актуальними зверненнями до КУ «Скадовський Центр безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Херсонської області» у звітному році виявилися питання щодо роз’яснення положень Цивільного кодексу України щодо ч.2.ст.405 ЦКУ втрати особою права на користування житлом та усунення перешкод власнику у здійснені ним права користування та розпорядженням житлом ст.391 ЦКУ.

Актуальними питаннями за звітний період були питання, що стосуються призначення субсидії у 2019 році відповідно до постанови КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива від 21 жовтня 1995 р. №848.

Найбільш типовими зверненнями до КУ «Скадовський Центр безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Херсонської області» у звітному році виявились питання щодо створення та діяльності громадських організацій у місті Скадовську. Відзначено високу активність громадян щодо роз’яснення сімейного законодавства, а саме: стягнення аліментів, розлучення, поділ спільно нажитого майна подружжя тощо, активність звернень з цих питань зростатиме в зв’язку із змінами в сімейному законодавстві.

Також юристами КУ «Скадовський Центр правової допомоги» проводилась постійна робота щодо роз’яснення положень ЗУ «Про запобігання корупції» та надавалася, правова та технічна допомога суб’єктам декларування щодо заповнення е-декларацій. На даний час здійснюється підготовка до наступного етапу подачі е- декларацій.

У відповідності до Закону України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку» - управління будинком повинно здійснюватися його власниками. Всі рішення співвласники повинні приймаються загальними зборами та оформлюються відповідними протоколами за встановленими формами (форма протоколу затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.08.2015 року № 203). Враховуючи вищезазначене та складність складання відповідних протоколів для більшості ініціативних груп, що представляють співвласників багатоквартирних будинків, юристами КУ «Скадовський Центр правової допомоги» надавалися юридичні консультації щодо порядку проведення зборів співвласників багатоквартирних будинків та складання протоколів зборів у відповідно до вимог чинного законодавства 5 ініціативним групам співвласників багатоквартирних будинків.

Комунальна установа «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області» постійно співпрацює з місцевими засобами масової інформації, зокрема, з редактором інформаційного сайту міста Скадовська.

На основі аналізу статистичних даних зібраних працівниками Центру, можна виділити наступні проблеми, які існують у жителів Скадовської міської громади:

-        Проблеми з оформленням правовстановлюючих документів на житло та земельні ділянку у відповідності до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

-        Наявність проблем з правилами добросусідства та розмежування земельних ділянок, які закріплені за житловими будинками та перебувають у користуванні власників цих будинків та членів їх сімей.

-        Нехтування жителями міста правил благоустрою міста Скадовська.

-        Низький рівень обізнаності жителів міста Скадовська, особливо людей похилого віку, з роботою електронних сервісів  (електронного врядування), а саме:  електронних адміністративних послуг, які надаються державою та сприяють реалізації прав людини.

 

Директор, Є.В. Лавриненко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора