Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Електронні послуги – швидко, зручно і прозоро!

Дата: 05.12.2019 17:23
Кількість переглядів: 919

Електронне врядування, зокрема, впровадження електронних послуг є однією з вагомих складових реформи державного управління.  Впровадження електронного урядування, зокрема – електронних адміністративних послуг, покликане поліпшити якість державного управління, перетворити архаїчні процеси на сучасні, змінити світогляд державних службовців і запропонувати нову якість державного сервісу для громадян та бізнесу.   

Фото без опису

Електронна послуга (або е-послуга) – це адміністративна або інша публічна послуга, що надається громадянину або юридичній особі в електронній формі. Завдяки цьому, громадянин має змогу отримати послугу від держави (оформлення ліцензії, соціальної допомоги, особистого документу тощо) без особистого відвідування органів влади.

Е-послуги надаються через Інтернет, тож доступні з дому чи офісу 24 години на добу та сім днів на тиждень. Таким чином, вони є зручнішими та швидшими за особисті візити та мінімізують ризики корупції.

Крім того, користування електронними послугами зручне для громадян та бізнесу. Оформити послугу з домашнього чи робочого комп’ютера значно швидше, ніж відвідувати офіси державних установ та заповнювати папери. А ще електронні послуги мінімізують корупційні ризики, адже нівелюють потребу в особистому контакті громадян та бізнесу з чиновниками.

Наразі громадянам та бізнесу доступні близько 120 електронних послуг. Вікном доступу до державних електронних послуг може слугувати  Урядовий портал, де в розділі «Електронних послуги» можна віднайти перелік е-послуг, які пропонуються користувачам - https://www.kmu.gov.ua/services.

Серед тих послуг, які є доступні онлайн, є:

  • послуги у соціальній сфері: оформлення допомоги при народженні дитини, житлової субсидії, низка послуг Пенсійного фонду України;
  • послуги для бізнесу: реєстрація бізнесу, оформлення ліцензій та дозволів, отримання виписок і довідок онлайн;
  • послуги у будівельній сфері, завдяки чому вже 80% будівництва в Україні можна починати та вводити в експлуатацію онлайн (стосується класу СС1). У цій сфері введено першу повністю автоматичну електронну послугу, без жодного контакту з чиновниками – початок будівельних робіт для класу СС1;
  • послуги у сфері безпеки та суду, завдяки яким можна онлайн отримати довідки про несудимість, відсутність корупційних правопорушень, подати заяву до суду;
  • послуги для автовласників: зокрема, Електронний кабінет водія – зручний онлайн-інструмент, який дозволяє кожному автовласнику отримувати інформацію про свій транспортний засіб, водійські посвідчення, штрафи, записуватися в е-чергу для візитів до сервісних центрів МВС тощо;
  • послуги у транспортній сфері: зокрема, Електронний кабінет перевізника, який дозволяє автоперевізникам оформити, розширити, звузити, анулювати ліцензії на перевезення пасажирів та вантажів, а також – зручно та оперативно вносити зміни до відомостей про свої підприємства.

Звичайно, під час користування е-послугами можуть виникати певні незручності, що пов’язанні з тимчасовими технічними проблемами роботи електронних сервісів, але незважаючи на це користування електронними сервісами має свої переваги, як у роботі юристів під час надання юридичної допомоги, так і громадянам, які скористалися їх роботою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора