Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про стан злочинності – інформує Новокаховська місцева прокуратура

Дата: 14.08.2019 15:42
Кількість переглядів: 514

Відповідно до положень ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» інформую про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності Новокаховської місцевої прокуратури на території Скадовського району.

Новокаховською місцевою прокуратурою протягом І півріччя 2019 року вжито низку організаційно-практичних та координаційних заходів, спрямованих на протидію злочинності та корупції, реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування завданих збитків, які у цілому позитивно вплинули на криміногенну ситуацію, стан законності та правопорядку в районі.

Фото без опису

 

Загальна характеристика злочинності

Протягом І півріччя 2019 року до Скадовського відділу поліції всього надійшло 3144 заяв та повідомлень про злочини. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 872 відомостей про кримінальні правопорушення.

За наслідками розслідування кримінальних правопорушень (з урахуванням зареєстрованих у минулих роках) у 610 прийнято остаточні процесуальні рішення, з яких: направлено до суду – 135, у тому числі з обвинувальним актом – 108, з угодою про примирення – 18, з угодою про визнання винуватості – 6, з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру – 1, клопотанням про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності - 2, зупинено - 9, закрито – 499, залишилось у провадженні – 1810.

Рівень злочинності на 10 тис. населення на території району склав 100,7 злочинів при середньо обласному показнику 88,4.

На 15,1 % зменшилась кількість тяжких злочинів (316 проти 372), на             30 % - розбій (7 проти 10), на 47,2 % - грабежів (19 проти 36),                                       на 33,1 % - шахрайство ( 81 проти 121), на 6,5 % - проти безпеки руху (29 проти 31), на 4,7 % - злочини у сфері господарської діяльності (41 проти 43).

При цьому збільшилось на 10,8% злочинів проти власності (945 проти 853), на 30,3% - крадіжки (795 проти 610), на 66,7% - вимагання (5 проти 3), на 13,6% - злочини проти громадської безпеки (25 проти 22), на 25,0% - злочини проти громадського порядку моральності (5 проти 4), на 53,7% - злочини проти життя і здоров’я (103 проти 67).

З 314 тис.грн. встановлених у кримінальних провадженнях збитків забезпечено відшкодування 195 тис.грн, що становить 62,1 %.

Організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку.

Протягом І півріччя 2019 року прокурорами місцевої прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 2483 кримінальних провадженнях, з яких закінчено із направленням до суду 135 проваджень (проти 149 у минулому році), у тому числі з обвинувальними актами – 108 (107), з угодами про примирення – 18 (23), з угодами про визнання винуватості –  6 (3).

Здійснюючи нагляд за діяльністю слідчих Скадовського ВП Новокаховського ВП ГУНП в Херсонській області прокурорами скасовано 10 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, надано 115 письмову вказівку про проведення необхідних слідчих дій, виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 1 вчинене кримінальне правопорушення, раніше не обліковане. Прокурорами взято участь у розгляді слідчими суддями 17 скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчих національної поліції та прокурора, а за документами прокурорського реагування за допущені порушення вимог закону притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 працівника поліції.

Прокурорами здійснювалися повноваження відповідно до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», зокрема перевірено 16 оперативно-розшукових справ, надано 3 письмові вказівки.

Підтримання публічного обвинувачення в суді

Прокурорами місцевої прокуратури прийнято участь у 181 судових розглядах кримінальних проваджень судом першої інстанції, у тому числі проведено 110 підготовчих судових засідань та 71 засідання з постановленням обвинувальних вироків. Протягом І півріччя 2019 року внесено 9 апеляційних скарг на незаконні судові рішення. Постановлено судом 1 виправдувальний вироки.

Стан протидії корупції

Забезпечено участь у розгляді Скадовським районним судом 8 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Внесено 1 подання в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», яке перебуває на розгляді.

Вжито заходів до практичної реалізації повноважень органів прокуратури поза межами кримінального судочинства у порядку ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» щодо представництва інтересів держави в суді в порядку визначеному законом. Заявлено позовів на суму 168 тис.грн., задоволено позовів на суму 112 тис. грн.

У поточному році пред’явлено 2 позови до адміністративного суду про визнання недійсними рішень органів місцевого самоврядування щодо встановлення плати за харчування пільгової категорії дітей у дошкільних навчальних закладах.

Забезпечено додержання конституційних прав громадян у місцях тримання затриманих, установах попереднього ув’язнення, виконання покарань та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи.

Так, на території району Новокаховською місцевою прокуратурою щоквартально проводяться перевірки додержання вимог законодавства при застосуванні заходів примусового характеру у Скадовському ВП Новокаховського ВП ГУНП в Херсонській області, за результатами яких на адресу начальника Скадовського відділення поліції внесено 2 документи прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 посадові особи.

Проведено перевірку додержання районним відділом ДВС вимог чинного законодавства України, за результатами якої на адресу начальника Скадовського РВ ДВС внесено 1 вказівку.

Крім того, проведено перевірку додержання вимог чинного законодавства в діяльності Скадовського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області, за результатами якої на адресу начальника Скадовського РСФ ДУ «Центр пробації» внесено 1 вказівку.

Також, проведено перевірку додержання вимог чинного законодавства в діяльності органів місцевого самоврядування Скадовського району, за результатами якої внесено 5 вказівок та 1 лист на адреси голів сільських, селищних та міської рад Скадовського району.

Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян

Протягом І півріччя 2019 року до місцевої прокуратури надійшло 58 звернень громадян та юридичних осіб, з них: з питань досудового розслідування вирішено 40 звернення, у тому числі 22 - на дії і рішення слідчих національної поліції; з питань представництва інтересів громадян та держави в суді – 2 звернення; з питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів – 1 звернення; з інших питань – 15 звернень; на особистому прийомі прийнято 14 громадян.

З метою інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури у засобах масової інформації розміщено 14 інформацій про результати роботи Новокаховської місцевої прокуратури на території Скадовського району.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора