Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РАДИ ВПО

Дата: 07.12.2023 16:01
Кількість переглядів: 53

Фото без описуНа виконання постанови КМУ від 04.08.2023 № 812. "Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб" при Херсонській обласній державній (військовій) адміністрації 26.10.2023 року затверджено склад Ради з питань внутрішньо переміщених осіб, утвореної розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 16 жовтня 2023 року № 655.

ЩО ТАКЕ РАДИ ВПО І ЯК ВОНИ ДОПОМАГАЮТЬ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ?

ХТО ТАКІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ?

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) або переселенці — це люди, які вимушено переїхали з окупованих територій, зони бойових дій, прифронтової зони в інші населені пункти чи регіони України. До повномасштабного вторгнення в Україні було півтора мільйона переселенців. Після 24 лютого 2022 року їхня кількість сягнула семи-восьми мільйонів, але частина згодом повернулася додому.

ЩО ТАКЕ РАДИ ВПО?

Це консультативно-дорадчий, репрезентативний і посередницький орган. Ради ВПО залучаються до розробки та реалізації регіональних і місцевих політик, беруть активну участь у місцевому самоврядуванні. Ради ВПО діють на принципах законності, гласності, колегіальності, виборності, народовладдя, підзвітності та відповідальності перед громадами.

НАВІЩО ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ РАДИ?

Ради ВПО — це інструмент діалогу та взаємодії з владою.

● Ради шукають системні рішення для подолання проблем ВПО, пропонують їх місцевій владі, беруть участь у розробці спільних рішень.

● Підказують, як влада може допомогти переселенцям інтегруватися у громаду, ефективно забезпечити їх житлом і необхідним для життя.

● Ради консультують міжнародні організації, які допомагають Україні загалом і переселенцям зокрема.

● ВПО завдяки радам отримують інформацію про можливості поселення і працевлаштування, про доступ до соціальних послуг, способи залучення до життя громади тощо.

ЯКИЙ СКЛАД РАДИ?

Зазвичай у раді обласного рівня — 10-15 членів. Але засідання ради проходять відкрито, тому до них можуть доєднатися охочі, які не є постійними членами.

ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВО ВСІ ЧЛЕНИ РАДИ ВПО ПОВИННІ БУТИ ВПО?

Не всі в раді мають бути переселенцями: часто до рад долучаються юристи, волонтери, представники громадських організацій, які опікуються переселенцями, експерти, представники органів місцевого самоврядування та інші.

 

Відділ соціального захисту населення

Скадовської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора