Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація для споживачів при купівлі квітів!

Дата: 15.02.2022 17:20
Кількість переглядів: 146

Наближається найжіночніше свято весни – Міжнародний жіночий день. Вже стало традицією, що найкращим подарунком в цей весняний день для прекрасної половини людства є квіти.

Фото без опису

І не важливо які це будуть квіти – зрізані живі квіти чи квіти в горщиках. Але мало хто замислюється над тим, що разом з купленими квітами до вашої оселі  та офісів  можуть потрапляти нові шкідники та хвороби і оселитися на ваших кімнатних рослинах, розмножитись і розповсюдитись.

 

Один із найнебезпечніших шкідників квіткових та декоративних культур закритого ґрунту, а також зрізу живих квітів, вазонів та овочевих культур є західний квітковий трипс. Більшість цієї продукції (надходить із європейських країн, насамперед із Нідерландів, Польщі та Іспанії, а разом з ними можуть потрапляти до нашої країни нові шкідники та хвороби.

 

 В даний час західний квітковий трипс розповсюджений майже по всьому світу. На території Херсонської області запроваджено карантинний режим на території Білозерського району на площі 0,15 га.

 

Ознаки зараження трипсом — різноманітні, залежно від рослин, які він атакує. На трояндах чи герберах з червоними квітами, або на темних квітах сенполій ураження проявляються у вигляді білого нальоту. Значне ушкодження призводить до деформації зародків, якщо зараження відбувається перед початком цвітіння. На листі утворюється сріблястий наліт, листок деформується, в місцях живлення утворюються плями та шрами. Яйця, відкладені в тканини пелюсток, спричиняють ефект гусячої шкіри на квітах типу орхідей.

 

Пошкоджена рослинна тканина відмирає, листя в’яне і опадає. За масового заселення на рослинах помітні сріблясті ділянки, часто відмічається викривлення стебел. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток. Кучерявість квітів і скручування зав’язі – основна ознака заселеності західним квітковим трипсом. Живляться трипси не тільки рослинною тканиною, але й пилком квітів. Це також може перешкоджати формуванню повноцінних квіток. Західний квітковий трипс небезпечний не лише тим, що завдає пошкоджень рослинам. Він також здатний переносити віруси – збудники небезпечних захворювань рослин. Імаго західного квіткового трипса добре літають і , потрапивши у нове місце швидко там заселяються. Дорослі комахи можуть переноситися вітром, на одязі та на волоссі персоналу теплиць чи магазинів.

 

Трипси дуже дрібні комахи: довжина тіла самки 1,3 – 1,9 мм, самця – 0,8 – 1,1 мм. Мають 2 пари прозорих крил без плям і смуг, вузьких із вигнутим переднім краєм та загостреною верхівкою.

 

Хімічна боротьба з ним досить ускладнена. Ця дуже дрібна комаха веде прихований спосіб життя, поселяючись у квіткових бруньках, пуп’янках, квітах, під різними лусочками на рослинах. Тому більша частина популяції є не уразливою для звичайних хімічних обробок.

 

Тож, Управління фітосанітарної безпеки застерігає, купуючи зрізані квіти, горщикові рослини, розсаду квіткових та овочевих культур, слід звертати увагу на наявність у продавця документів, які підтверджують фітосанітарний стан продукції. Окрім цього, покупця мають насторожувати зовнішні ознаки заселення рослин трипсами.

 

За чинним законодавством, імпортні рослини, овочі й фрукти мають бути вільними від карантинних організмів, супроводжуватись фітосанітарними сертифікатами, а також походити із вільної від будь-яких карантинних обмежень території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора