Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшановуємо день визволення Скадовщини від фашистських загарбників

Дата: 02.11.2021 17:32
Кількість переглядів: 279

Сьогодні, 2 листопада, з нагоди 78-ї річниці визволення Скадовщини від фашистських загарбників відбулась церемонія покладання квітів до монументу Невідомому солдату алеї Слави.

 Фото без опису

Зберігаючи традицію вшанування визволителів рідної землі, міський голова Яковлєв О.Ю. у зверненні до зібрання сказав: «Наш обов’язок сьогодні вшанувати пам'ять наших героїв, дідів і прадідів, які здолали потужну фашистську армію. Друга світова війна принесла з собою безліч трагедій, донині людство із сумом та гіркотою згадує про ті трагічні події. Сьогодні кордони нашої держави боронять наші воїни, ми впевнені, що перемога буде за нами, ми захищаємо нашу землю. Згадуючи подвиги героїв війни, бажаю всім нам перемоги і миру».

 

Якою було осінь 44-го? З тяжкими боями відбувалось  визволення української землі. З історії бойового шляху 33-ої гвардійської  дивізії, яка боролась за визволення рідного краю:

 

29 вересня дивізія вийшла на р. Молочна. Почалося звільнення Запорізької області, а потім Херсонської. До отримання нової бойової задачі підрозділи дивізії перебували в обороні на Дніпрі (Каховка - Британи) і Причорномор'я (Скадовськ).

 

2 листопада 1943 року воїни 88-го гвардійського стрілецького  полку, що входив до складу 33-ої гвардійської  дивізії 2-ї  гвардійської армії 4-го Українського фронту, в ході Мелітопольської наступальної операції  звільнили Скадовськ від окупантів.  Першими в місто ввійшов розвідувальний батальйон дивізії на чолі з капітаном Григорієм Максимовичем Поважуком.

 

33 гвардійська стрілкова  дивізія була сформована 30 травня 1942 року. Свій  бойовий шлях довжиною в 8 тисяч кілометрів вона пройшла від Сталінграду до Кенігсбергу. В її рядах воювали 17 Героїв Радянського Союзу, 17 кавалерів ордену Слави, більше 20 тисяч гвардійців отримали високі державні нагороди.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора