Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Амброзія полинолиста - небезпечний карантинний бур’ян

Дата: 21.09.2021 19:45
Кількість переглядів: 173

     Амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля карантинний бур’ян. Її батьківщиною є Північна Америка.

Фото без опису

Вона росте на подвір’ях та вулицях, городах, узбіччях доріг, залізничних насипах, берегах річок. На полях амброзія полинолиста засмічує посіви просапних, озимих і ярих культур, багаторічних та однорічних кормових трав, а також полезахисні смуги. На території наших степів вона майже не має природних шкідників і хвороб. Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У надземній частині рослини міститься 0,014% ефірних олій, кверцетин, кумарин, псилостахіїн та багато інших складних сполук. Пилок рослин має чітко виражену сентибілізуючу дію і є основною причиною виникнення полінозів у людей, схильних до алергії. Значної шкоди здоров'ю людини рослина завдає в період цвітіння. Пилок амброзії є причиною виникнення багатьох алергічних захворювань, котрі об'єднані під назвою "полліноз" від англійського слова "pollen" — пилок. В період її цвітіння – із середини липня до настання осінніх заморозків – люди хворіють на амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, виникає різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до нападів бронхіальної астми. Лікування алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале й складне.

  Переноситься амброзія полинолиста з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами. Крім цього, завдяки легкій масі насіння здатне переноситись водою під час злив і повеней. Розмножується амброзія насінням, яке утворює у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30 – 40 тисяч насінин, а окремі екземпляри – до 80 – 100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 20 років. Амброзія надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть.
     
На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (на територіях населених пунктів - навколо житлової забудови, громадських будівель,  в парках, скверах, на стадіонах, спортивних майданчиках, а також біля тваринницьких ферм,  на промислових територіях та інше) виключено застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується механічним методом - шляхом виполювання, ручного видалення або скошування. 

   На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої з коренем. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру.

  До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел. Тому скошування рослин амброзії полинолистої необхідно проводити по мірі відростання (3-4 рази за літо). Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів, які дозволено до використання згідно з “ Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених для використання на території України.

  Власники (користувачі, балансоутримувачі) об’єктів благоустрою зобов’язані знищувати систематично і своєчасно бур’яни, об’єкти рослинного карантину та інші шкідники на прилеглих і закріплених територіях підприємств, установ та організацій усіх організаційно-правових форм, приватних житлових будинків та присадибних ділянок, а також на прилеглій до них території.

 Зважаючи на суспільну значимість та надзвичайну шкодочинність амброзії полинолистої, кожному громадянину та посадовій особі слід замислитись про природні багатства нашого краю та зробити свій внесок у їх збереження для наступних поколінь. Нехтування та зволікання у цій справі може завдати непоправної шкоди для усього суспільства. Тільки спільними зусиллями, з проблемою забур'яненості земель в Україні можна буде успішно впоратись.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора