Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небезпечний карантинний шкідник – Американський білий метелик

Дата: 09.09.2021 18:18
Кількість переглядів: 312

  Останні тижні жителі Херсонщини занепокоєні нашестям шкідника, що в лічені години лишає по собі лише каркаси, оповиті павутинням на деревах.

Фото без опису

  Цей шкідник американський білий метелик, надалі (АБМ). Цього року спостерігається друге покоління, або друга хвиля розмноження цих комах, яка за їх природою є набагато більш продуктивною за першу. Для порівняння: під час першої хвилі одна гусінь-самка відкладає 1200-1400 яєць, в той час як під час другої вже 2400-2500. А за добу ця популяція здатна з’їсти листя 15-річного дерева.

 

 Батьківщиною  АБМ  являється Північна Америка, шкідник, завезений до нас ще за радянських часів з Балканських країн. На даний час АБМ розповсюджений майже на всій території України. В останні роки погодні умови нашої зони дуже сприятливі для росту і розвитку шкідника.

 

  АБМ завдає шкоди лісовим і плодовим породам дерев. У його харчовому раціоні відмічено близько 250 видів кормових рослин. Найбільш улюбленими є шовковиця, клен, яблуня, айва, груша, черешня, вишня, сливи, грецький горіх, виноград.

 

  Шкоду зеленим насадженням завдає гусінь АБМ, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися. При відносній вологості повітря (понад 50%) розвиток гусені пригнічується, а іноді й навіть призводить до їх загибелі.

 

 Якщо впродовж 2-3 років дерево буде повністю об’їдатися, це призведе до ослаблення його захисних функцій, що поступово призведе до його загибелі.

 

 Окремо треба зазначити, що ця гусінь має ядовиті шипи, які є небезпечними для людини. Вони можуть викликати опіки та особливо небезпечні для людей, схильних до алергій. Тож намагайтесь уникати контакту з гусінню незахищеною шкірою.

 

 Для боротьби з АБМ використовуються такі заходи: агротехнічні, хімічні, біологічні методи. Агротехнічні полягають у зборі та знищені гусениць та кладок яєць, зрізання та знищення всіх виявлених при огляді зелених насаджень павутинних гнізд. На вражених деревах видаляють мертву кору, стовбури дерев обмазують вапном. Слід застосовувати ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу (смужки картону чи гофрованого паперу довільної ширини, достатньою довжиною для обгортання стовбура дерева), періодично знімати ці пояси і спалювати. Проводити оранку, або скопувати грунт в проекції крони дерева. Обробки хімічними та біологічними  препаратами потрібно проводити речовинами, які дозволено до використання згідно з “ Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених для використання на території України.

 

 Слід звернути увагу на те, що боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому у населених пунктах рекомендується застосовувати біопрепарати, які показали високу ефективність в боротьбі з даним шкідником, вони мають таке саме пакування і продаються в будь яких спеціалізованих магазинах, або великих мережах будівельних супермаркетів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора