Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будівельні роботи – порядок їх проведення

Дата: 11.08.2021 13:40
Кількість переглядів: 319

Незаконне будівництво проводиться за адресою вул. Покровська, 65. По даному об’єкту, який зводиться на вищезазначеній земельній ділянці, виконавчий комітет міської ради здійснив заходи, відповідно до власних повноважень,

Фото без опису

а саме:

- представнику власника земельної ділянки вручено претензію щодо припинення всіх робіт на земельній ділянці та надання, в разі їх наявності дозвільних документів;

- надіслано запит на Управління ДАБІ у Херсонській області щодо реєстрації повідомлень про початок будівельних робіт на даний об’єкт;

- надіслано повідомлення до Скадовського ВП Новокаховського ВП ГУНП у Херсонській області про кримінальне правопорушення за частиною 3 статті 197-1 КК України;

- надіслано повідомлення до Скадовського ВП Новокаховського ВП ГУНП у Херсонській області про кримінальне правопорушення за частиною 3 статті 197-1 КК України.

 

Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері будівництва здійснюється відповідно до частини 1 статті 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в України», пункту 6 частини 1 статті 7, статей 34, 35, 36, 37, 41 та 411 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

 

Основними завданнями відділу містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради у сфері будівництва є: забезпечення реалізації державної політики у сфері містобудування, архітектури та будівництва; аналіз стану містобудування на території міста.

 

Так, при виявлені порушень у сфері будівництва, відділом направляється претензія забудовнику з вимогою припинення усіх робіт та оформити дозвільні документи н будівництво. В разі не виконання забудовником вимог претензії Відділ направляє до державної архітектурно-будівельної інспекції в Херсонській області лист про необхідність здійснення перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства у сфері будівництва.

 

У разі невиконання вимог приписів посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю щодо усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності, встановлених під час перевірки, а саме: порушень вимог містобудівної документації, містобудівних умов та обмежень, проектної документації на будівництво об’єкта, будівельних норм і правил, а також в інших випадках, визначених цим Законом, відповідний орган державного архітектурно-будівельного контролю звертається до суду із позовом про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт.

 

Для осіб, які мають намір розпочати будівництво варто знати:

           

Право забудовника на виконання будівельних робіт визначається Статтею 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», а саме:

- пунктом 1 частини 1 замовник має право виконувати будівельні роботи після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю - щодо об’єктів будівництва, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), та щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта та які не потребують отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з переліком об’єктів будівництва, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Форма повідомлення про початок виконання будівельних робіт та порядок його подання визначаються Кабінетом Міністрів України;

- частиною 5 визначено, що контроль за виконанням підготовчих та будівельних робіт здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю;

- частиною 7 зазначено, що виконання будівельних робіт без відповідного документа, передбаченого цією статтею, вважається самочинним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законом.

 

Стаття 35 передбачає порядок отримання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, тобто:

1. Після набуття права на земельну ділянку та відповідно до її цільового призначення замовник може виконувати підготовчі роботи, визначені будівельними нормами і правилами, з повідомленням органу державного архітектурно-будівельного контролю. Форма повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, порядок його подання, форма повідомлення про зміну даних у поданому повідомленні визначаються Кабінетом Міністрів України.

2. Виконання підготовчих робіт може здійснюватися на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт чи дозволу на виконання будівельних робіт.

Виконання підготовчих робіт без подання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, повідомлення про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на виконання будівельних робіт забороняється.

 

Стаття 36 передбачає порядок отримання повідомлення про початок виконання будівельних робіт, а саме:

1. Право на виконання підготовчих робіт (якщо вони не були виконані раніше згідно з повідомленням про початок виконання підготовчих робіт) і будівельних робіт на об’єктах, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), об’єктах, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, надається замовнику та генеральному підряднику чи підряднику (у разі якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників) після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

2. Виконувати будівельні роботи без подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт забороняється.

 

Статтями 41 та 411 визначені повноваження державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

 

Державний архітектурно-будівельний контроль - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт.

 

Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Державний архітектурно-будівельний контроль замовників будівництва, які є фізичними особами, здійснюється відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" з урахуванням особливостей правового статусу таких осіб. Порядок здійснення архітектурно-будівельного контролю визначається Кабінетом Міністрів України.

 

Підготовчі та будівельні роботи, які не відповідають вимогам законодавства, будівельним нормам і правилам, містобудівним умовам та обмеженням, затвердженому проекту або будівельному паспорту забудови земельної ділянки, виконуються без набуття права на їх виконання, підлягають зупиненню до усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності.

 

У разі систематичного (два і більше разів підряд) перешкоджання проведенню перевірки посадовим особам органу державного архітектурно-будівельного контролю, невиконання вимог приписів посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю щодо усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності, встановлених під час перевірки, а саме: порушень вимог містобудівної документації, містобудівних умов та обмежень, проектної документації на будівництво об’єкта, будівельних норм і правил, а також в інших випадках, визначених цим Законом, відповідний орган державного архітектурно-будівельного контролю звертається до суду із позовом про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт.

 

Державний архітектурно-будівельний нагляд - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання уповноваженими органами містобудування та архітектури, структурними підрозділами Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та виконавчими органами сільських, селищних, міських рад з питань державного архітектурно-будівельного контролю, іншими органами, що здійснюють контроль у сфері містобудівної діяльності (далі - об’єкти нагляду), вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм і правил під час провадження ними містобудівної діяльності.

 

Державний архітектурно-будівельний нагляд здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, через головних інспекторів будівельного нагляду у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Інформація про зупинення дії рішення, прийнятого об’єктом нагляду, доводиться до відома замовника шляхом оприлюднення відповідних відомостей на порталі електронної системи через електронний кабінет (у разі його наявності) та/або іншу державну інформаційну систему, інтегровану з електронною системою, користувачами якої є замовник та головний інспектор будівельного нагляду, та у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення (у разі відсутності електронного кабінету).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора