Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сьогодні 110 річниця з Дня народження видатного скадовчанина Гуманенка Володимира Полікарповича

Дата: 27.07.2021 17:15
Кількість переглядів: 176

Народився Гуманенко Володимиро Полікарпович 27 липня 1911 року у  Скадовську в сім'ї робочих. У 1928 році родина переїздить до Сімферополя. У 1933 добровільно пішов служити у військовий флот, в 1935 закінчив курси командирів торпедних катерів, а на початку війни був уже морським офіцером, з перших її днів — командиром 2 загону торпедних катерів на Балтицi.

Фото без опису

У липні 1941 р. командир 2 дивізіону, старший лейтенант Гуманенко отримав наказ атакувати караван ворожих кораблів, до складу якого входили крейсер, ескадрений міноносець, п'ять міноносців i два торпедні катери, 2 великих транспорти, 2 міноносця потоплені торпедними катерами Володимира Гуманенка, пошкоджені 2 міноносця і баржу з танками. Перемога була настільки великою, що В. П. Гуманенку 3 квітня 1942 р. було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

 

Свою першу бойову операцію Володимир Гуманенко провів на 23-й день Великої Вітчизняної війни – 13 липня 1941 року. Уже в цьому першому бою Володимир Полікарпович проявив себе як новатор і саме тому зміг виграти.


Наприкінці липня 1941 р. Гуманенко взяв участь у бою проти п’яти ворожих міноносців, з яких троє пішло на дно. Ще однією яскравою операцією катерників під командуванням В.Гуманенко став бій біля острова Ефель 27 вересня 1941 року.


Володимир Гуманенко був воїном-новатором морського бою, майстром торпедних атак. Він дуже добре вивчив оперативно-тактичні можливості фашистів і вміло використовував їх слабкі сторони під час бою. Тому і стало можливим перемагати при співвідношенні чотири проти сорока восьми; проводити самостійні бойові дії без прикриття авіації і без сприяння інших типів кораблів та берегової артилерії. Вперше стали можливими торпедні атаки в умовах хорошої видимості та торпедні залпи із дистанції впритул. В.Гуманенко вміло поєднував точний розрахунок із ризиком і завдяки цьому завжди виходив переможцем. 
3 квітня 1942 року за особливу мужність і відвагу, за високу результативність при виконанні бойових завдань Володимиру Полікарповичу Гуманенко було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. В 1943 році загону катерників під командуванням Гуманенка присвоєно почесне звання «гвардійців». Вони виправдали його, бо за період війни підрозділом було затоплено 33 кораблі і транспорти противника.


Загалом тільки за 1943-1944 роки загін Гуманенка потопив ще 20 кораблів противника, здійснив десанти на острови Ефель, Даго і в Талліннський порт, де брав участь у звільненні багатьох міст Прибалтики. 


Після  війни, у 1951 році, Володимир Полікарпович закінчив Каспійське Вище військово-морське училище, в 1956 році – академічні курси офіцерського складу при Військово-Морській академії. З 1962 року капітан 1-го рангу Гуманенко В.П. був в запасі, потім вийшов у відставку. Жив у місті-герої Санкт-Петербурзі. Помер 17 лютого 1982 року у Санкт-Петербурзі, де і похований на Південному кладовищі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора