Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виконання вимог з електробезпеки понад усе!

Дата: 19.07.2021 13:56
Кількість переглядів: 210

Скадовське відділення  управління Фонду соціального страхування України в Херсонській області  нагадує про необхідність проведення на кожному підприємстві, в установі та організації (далі - підприємства) обов'язкових заходів - щорічного проходження навчання з правил безпечної експлуатації  електроустановок споживачів

Фото без опису

(нормативно – правовий акт з охорони праці   Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничного нагляду ДНАОП 0.00-1.21-98  зі змінами відповідно наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №7 від 11.01 2017 року) інженерами,  головними спеціалістами, відповідальними за стан електробезпеки та кожним  електротехнічним працівником (відповідної групи допуску з електробезпеки). Керівники  підприємств зобов’язані обов'язково проводити  на підприємствах вимірювання опору ізоляції електромереж, устаткування та ін.                                                                   

Також у  зв’язку з погодними умовами (зливами та грозами) нагадуємо,  що одне з небезпечних  явищ природи – блискавки, які теж мають електричну природу.  Підраховано, що в атмосфері Землі кожну секунду  відбувається близько 100 блискавок. Сьогодні міські споруди мають громовідводи, і тому у великих населених пунктах випадків ураження людини блискавкою дуже мало. Якщо раптом гроза застала вас на відкритому місці за містом, а поряд з вами немає жодного укриття від дощу, окрім самотнього дерева, під кроною якого так сухо і тепло, то запам'ятаєте, що під ним  у жодному випадку не можна ховатися. Тому що, саме в це дерево, швидше за все, і вдарить блискавка. Пам'ятайте, що під час грози небезпечно також користуватися телефоном. Мобільний телефон під час дощу заземлений через вологе тіло людини, яке на мокрій землі стає провідником електричного струму. Тож телефон на час грозових явищ потрібно вимикати. Проте загроза ураження блискавкою не настільки велика, як можливість отримання електротравм на роботі, у побуті та  на вулиці. Адже тіло людини  є провідником і проходячи крізь нього, електричний  струм може викликати пошкодження життєво важливих  органів, а інколи  настає і смерть людини.

 

 ТОМУ  ЩОБ УНИКНУТИ СМЕРТЕЛЬНИХ ЕЛЕКТРОТРАВМ, КАТЕГОРИЧНО  ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

• наближатись до обірваних проводів ближче ніж на 8 метрів; 
• залазити на дерева, що ростуть неподалік повітряних ліній електропередач  та на опори повітряних ліній електропередач, тим більше намагатись зняти проводи;
• відчиняти двері трансформаторних підстанцій та проникати всередину;
• накидати дріт або будь-які інші предмети на проводи повітряних ліній електропередач;
• встановлювати металеві стояки для телевізійних антен в охоронних зонах
повітряної лінії;
• розташовувати ігрові майданчики, а також проводити ігри під повітряними лініями або біля електричних установок.  

                                                                                                                                 

Якщо ви побачили провислі, обірвані проводи повітряної лінії, слід  обов'язково зателефонувати районному диспетчеру електромереж та МНС. Статистика показує, що близько третини всіх нещасних випадків серед населення відбувається через дотик людей з провислими або обірваними проводами.

 

Страховий експерт з охорони праці

Скадовського  відділення  управління Фонду соціального

страхування України в Херсонській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора