Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги мешканців багатоквартирних будинків, які не визначились з технічним обслуговуванням внутришньобудинкових газових мереж!

Дата: 21.04.2021 19:59
Кількість переглядів: 295

Станом на 19.04.21 року по м. Скадовськ не визначилися з балансоутримувачем мешканці таких багатоквартирних житлових будинків як: вул. Балтазарівська, 11, вул. Покровська, 38, вул. Шевченка,13, вул. Шмідта, 38-Б.

Фото без опису

Не забезпечено експлуатацію та/або не пролонговано Договори на технічне обслуговування внутришньобудинкових газових мереж, на 2021 рік по ОСББ: “Куйбишева-34” вул.Балтазарівська, 34, “Каштан” вул. Гагаріна, 11,13, “Затишок” вул. Гуманенка,15, “Центр” вул. Мангубінська, 69, “Поповича-3” вул. Поповича, 3, “Свобода — 3” вул. Свободи, 3, “Вікторія” вул. Свободи, 3-а, “Нова” вул. Свободи,3-а, “Хвиля” вул. Святоюріївська, 140, “Авіатори” вул. Сергіївська,2, “Онікс-1” вул. Сергіївська,60, “Лагуна” вул. Шмідта,36, “Ольвія-282” вул. Джарилгацька,282, “ГАЗЗ” вул. Гуманенка,7, “Скадовська дружба” вул. Шевченка,81, “Незалежність 84” вул. Незалежності, 84, “Скадовська Юність” вул. Гуманенка, 15-а, “Дністро-1” вул. Пушкіна,112.

 

Нерозуміння нормативних вимог безпеки, створює реальну загрозу виникнення техногенних катастроф з непередбачуваними наслідками.

 

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до вимог абзацу п'ятого пункту 2 глави 1 розділу ІІІ Кодексу ГРМ, у випадку незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному житловому будинку розподіл природного газу припиняється.

 

З визначення питання обслуговування  внутрішньобудинкових систем газопостачання насамперед необхідно зазначити, що відповідно до положень Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” від 14.05.2015 № 417-VIII, спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди.

 

Виходячи з цього, внутрішньобудинкова система газопостачання багатоквартирного будинку, яка обслуговує більше одного житлового приміщення, відноситься до спільного сумісного (неподільного) майна багатоквартирного будинку.

 

Згідно Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” від 29.11.2011 № 2866-III (надалі — Закон № 2866-III) об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - Об’єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Згідно вимог статті 4 Закону № 2866-III основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників.

 

Тобто Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку забезпечує управління, утримання і використання спільного майна, зокрема суцільної та неподільної внутрішньобудинкової системи  газопостачання багатоквартирного будинку.

 

Згідно Закону України “Про житлово-комунальні послуги” від 09.11.2017 № 2189-VIII, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку відноситься до житлової послуги (послуга з управління багатоквартирним будинком), яка включає утримання спільного майна будинку.

 

Так, для виконання покладених законодавством України функції з управління спільним майном співвласників (власників квартир), Об’єднання повинне забезпечити технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.  Внутрішньобудинкові системи газопостачання багатоквартирного будинку не перебувають і не можуть перебувати в користуванні оператора газорозподільних систем, тому послуга розподілу природного газу не може поширюватись на мережі багатоквартирного будинку, а звідси АТ “Херсонгаз” не несе експлуатаційну відповідальність за технічний стан цих мереж.

 

Згідно вимог пунктів 3.2. та 3.3. розділу III “Загальні положення” Правил безпеки систем газопостачання (НПАОП 0.00-1.76-15), затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 за № 674/27119, саме власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) системи газопостачання повинен забезпечити належне їх утримання та відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

 

30.09.2015 року на виконання вимог Закону України “Про ринок природного газу” постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП)  № 2494 введено в дію Кодекс газорозподільних систем (далі — Кодекс ГРМ).

 

Так, абз. 3 п. 2 глави 1 розділу ІІІ Кодексу ГРМ визначено, що технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку здійснюється на умовах договору, укладеного між співвласниками/особою, уповноваженою на це співвласниками, і суб’єктом, що має право на виконання таких робіт.

 

Крім того, п. 3 глави 5 розділу ІІІ Кодексу ГРМ визначено, що Власники газових мереж, у тому числі побутові споживачі та співвласники/особа, уповноважена на це співвласниками, внутрішньобудинкових систем газопостачання, які згідно з актом розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відповідають за експлуатацію цих мереж та їх складових, забезпечують належну їх експлуатацію згідно з чинним законодавством, у тому числі ПБСГ, зокрема укладають відповідний договір із суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора