Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Використання пестицидів, їх можливі наслідки

Дата: 09.04.2021 08:32
Кількість переглядів: 285

Для боротьби з мишоподібними гризунами на сільськогосподарських угіддях, фермах і складських приміщеннях широко використовують хімічні препарати. На це, звичайно, є свої причини. Однак не варто забувати про фатальні недоліки використання хімічних засобів.

Фото без опису

Хімічні препарати є токсичними не лише для організмів, проти яких їх застосовують, а й для інших живих організмів – рослин, тварин, людей. До того ж отрутохімікати мають здатність накопичуватися в середовищі, ґрунті, воді, чим погіршують загальний екологічний стан.

 

Доведено, що застосування отрутохімікатів у сільськогосподарському виробництві призводить до виникнення згубних для екосистем проблем: загибелі корисних організмів (передусім, комах-запилювачів та ентомофагів), а також до зникнення ряду інших чутливих представників флори та фауни. Як наслідок, в межах екосистем можуть розмножуватись нехарактерні для них біологічні види, що спричиняє порушення стабільності, трансформацію або навіть переродження екосистем.

 

Окрім непоправній шкоді нашій фауні, такій як отруєння червонокнижних видів птахів у Асканії Нова, ще більша загроза пов’язана з накопиченням залишків отрутохімікатів. Це призводить до їх проникання у ґрунт або підземні води. Забруднена вода, відповідно, потім може бути використана для зрошення сільськогосподарських культур або для напування тваринами.

 

При використанні пестицидів необхідно максимально враховувати можливі наслідки. Перш за все, слід зважати на зростання концентрації стійких отрутохімікатів у трофічних ланцюгах, тому що вони можуть впливати на вищих тварин, спричиняючи ембріотоксичну та мутагенну дію.

 

Негативний вплив на навколишнє середовище та здоров'я людини хімічних засобів, які використовуються для боротьби з мишоподібними гризунами, залишається однією з глобальних екологічних проблем, що виникла в результаті сільськогосподарської діяльності людини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора