Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До річниці визволення Скадовщини від фашистських загарбників

Дата: 02.11.2020 16:41
Кількість переглядів: 1948

02 листопада з нагоди 77-ї річниці визволення Скадовщини від фашистських загарбників колектив виконавчого комітету міської ради провів церемонію покладання квітів до монументу невідомому солдату алеї Слави.

 

Очолив делегацію секретар міської ради Сокольчук О.М., у зверненні до присутніх він наголосив: «Ми закликаємо сьогодні скадовчан прийти до пам’ятників Другої світової війни вшанувати пам'ять наших героїв, дідів та прадідів. Друга світова війна принесла з собою безліч трагедій і віроломства, донині людство із сумом та гіркотою згадує про ті трагічні події, які торкнулися кожного, хто втратив батьків, дітей, друзів. Вічна пам’ять про подвиг героїв війни житиме в серцях українців вічно». Традицію вшановувати подвиг героїв війни підтримали колективи району і міста.

 

Якою було осінь 44-го? З тяжкими боями відбувалось  визволення української землі. З історії бойового шляху 33-ої гвардійської  дивізії, яка боролась за визволення рідного краю:

 

29 вересня дивізія вийшла на р. Молочна. Почалося звільнення Запорізької області, а потім Херсонській. До отримання нової бойової задачі підрозділи дивізії перебували в обороні на Дніпрі (Каховка - Британи) і Причорномор'я (Скадовськ).

 

02 листопада 1943 року воїни 88-го гвардійського стрілецького  полку, що входив до складу 33-ої гвардійської  дивізії 2-ї  гвардійської армії 4-го Українського фронту, в ході Мелітопольської наступальної операції  звільнили Скадовськ від окупантів.  Першими в місто ввійшов розвідувальний батальйон дивізії на чолі з капітаном Григорієм Максимовичем Поважуком.

 

33 гвардійська стрілкова  дивізія була сформована 30 травня 1942 року. Свій  бойовий шлях довжиною в 8 тисяч кілометрів вона пройшла від Сталінграду до Кенігсбергу. В її рядах воювали 17 Героїв Радянського Союзу, 17 кавалерів ордену Слави, більше 20 тисяч гвардійців отримали високі нагороди Батьківщини.

 

 

З 31 січня 1944 г. 1-й стрілецький корпус (з 33-ї ГСД) передали в оперативне підпорядкування командуванню 51-ї Армії, націленої на Крим, (через озеро Сиваш). 31 березня дивізія перейшла Сиваш. Вона звільнила Красноперекопський р-н, 13 квітня звільнила Сімферополь, потім Бахчисарай, 7 травня вийшла до Південній бухті Севастополя. 9 травня 1944 року він був звільнений. 588 солдат дивізії віддали своє життя за визволення міста Севастополь. Указом Президії Верховної Ради  Союзу РСР від 24 травня 1944 року 33-я гвардійська стрілкова дивізія нагороджена орденом Суворова ІІ ступеня та почесним званням “Севастопольська”.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора