Скадовська міська громада
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Суспільно-корисні роботи у місті для боржників зі сплати аліментів

Дата: 19.11.2019 16:40
Кількість переглядів: 816

На черговій LХХ сесії міської ради прийнято рішення від 15 листопада 2019 року  № 1109 «Про затвердження  Програми  організації та проведення суспільно корисних робіт для правопорушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно  корисних робіт, на території міста Скадовськ на 2019-2020 роки» в зв’язку з набранням чинності

Фото без опису

 Закону України № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Тепер, у разі несплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім'ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців із дня подання виконавчого документа до примусового виконання, орган державної виконавчої служби має право скласти протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення та надіслати його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби. Протокол складається в разі відсутності постійного місця роботи.

Своєю чергою, Кодекс про адміністративні правопорушення було доповнено новим видом адміністративного стягнення – суспільно-корисні роботи, які на відміну від громадських робіт є платними та дають змогу боржникові шляхом їх виконання поступово погашати наявну заборгованість. Законом доповнено главу 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнити статтею 311 такого змісту:

«Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми - не більше двох годин на день.

Суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами І або ІІ групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років».

Рішенням Скадовської міської ради від 15 листопада 2019 року  № 1109 затверджено Програму наступного змісту:

 

ПРОГРАМА

організації та проведення суспільно корисних робіт для порушників, на

яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання

суспільно корисних робіт, на 2019-2020

 

  ПАСПОРТ

Програми організації та проведення суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт, на 2019-2020 роки (далі-Програма)

                                                                        

1.

Ініціатор розроблення Програми

                         Скадовська міська рада

2.

Дата, номер і назва законодавчих документів щодо формування Програми

Закони України: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів»,  Кодекс України про адміністративні правопорушення 

3.

Розробник Програми

                      Скадовська міська рада

4.

Відповідальний виконавець Програми

Скадовська міська рада, КП «Очисні споруди»,                                                        КП «Водне господарство»

5.

Учасники Програми

Скадовська міська рада, КП «Очисні споруди»,                                                        КП «Водне господарство»

6.

Термін реалізації Програми

                             2019 – 2020 роки

7.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

                                Міський бюджет

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

   25 000 тис.грн.(у межах фінансових можливостей)

9.

Основні джерела фінансування

Кошти міського бюджету, інші джерела не заборонені законодавством

 

                                         1. Загальні положення

Програма організації суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт, на 2019-2020 роки (далі за текстом – Програма) розроблена відповідно до положень Законів України: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», Кодексу України про адміністративні правопорушення. Громадські роботи є видом оплачуваних суспільно корисних робіт, які організовуються для реалізації державної політики  захисту прав та інтересів дітей на належне утримання  та примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів.

Фінансування організації оплачуваних суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, здійснюється за рахунок коштів міського бюджету та інших, не заборонених законодавством джерел. У зв’язку з цим, є необхідність в прийнятті Програми організації суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт, на території міста Скадовськ на 2019-2020 роки (далі-Програма).

2. Мета Програми

Метою цієї Програми є вирішення пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, а також забезпечення тимчасової зайнятості громадян та сприяння соціального розвитку громади міста

3. Шляхи і способи розв’язання проблем

3.1.  Шляхами і способами розв’язання проблем є:

1) організація відпрацювання порушниками адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт та примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів в інтересах захисту прав та інтересів дітей;

2) ведення обліку осіб (порушників), направлених  Скадовськимьким РС філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області (далі - уповноважений орган з питань пробації) на відбування покарання у вигляді суспільно корисних робіт;

3) вивчення питання щодо необхідності забезпечення інвентарем та іншими засобами праці для проведення суспільно корисних робіт.

 3.2. Перелік підприємств, установ та організацій, на яких планується проведення суспільно корисних робіт та видів оплачуваних суспільно корисних робіт:

  1. Комунальне підприємство «Очисні споруди»;
  2. Комунальне підприємство «Водне господарство»;

3.3. Перелік видів оплачуваних суспільно корисних робіт:

1) благоустрій та озеленення території міста Скадовська, кладовищ, зон відпочинку, придорожніх смуг, роботи на об’єктах від забруднення побутовим та промисловим сміттям, інші доступні види робіт некваліфікованої трудової діяльності, що не пов’язані з ризиком для життя, які відповідають потребам громади, мають суспільно корисну спрямованість та сприяють їх соціальному розвитку;                                                                                                          

2) розчистка тротуарів від снігу та посипання піщано-сольовою сумішшю в зимовий період;

3) впорядкування території населеного пункту, з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.                                                                                                                                                         

4) виконання підсобно-ремонтних робіт, пов’язаних з прокладанням, заміною чи ремонтом трубопровідних мереж, які не потребують кваліфікації відповідного спрямування.                      

5) виконання будь-яких суспільно корисних видів тимчасових робіт, пов’язаних з господарською діяльністю підприємств, установ, організацій, та для яких не можуть бути використані робочі місця та вакансії.

3.4.Підприємства на яких планується проведення суспільно корисних робіт:

1) укладають тимчасові цивільно-правові угоди для організації суспільнокорисних робіт;       

2) надають перелік видів суспільно корисних робіт;                                                                                  

3) укладають з направленими особами, на відпрацювання суспільно корисних робіт, тимчасові трудові договори на участь в суспільно корисних роботах;                                           

4) інформують порушників про умови, режим роботи, оплату праці на підприємстві;               

5) здійснюють облік відпрацювання робочого часу правопорушником;                                         

6) оформляють звітну документацію на оплату праці порушників, зайнятих на суспільно корисних роботах, та перерахування заробітку або частки заробітку, відповідно до діючого законодавства, на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для погашення заборгованості зі сплати аліментів.

4. Забезпечення виконання програми

 4.1. Загальний контроль за ходом виконання Програми здійснюється виконавчим комітетом міської ради відповідно до чинного законодавства України, в межах наданих повноважень.

           5. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення виконання програми                                6.1 Головний розпорядник коштів – Скадовська міська рада в межах бюджетних призначень передбачає кошти на фінансування Програми із міського бюджету. Фінансування Програми здійснюється в межах видатків передбачених в міському бюджеті на відповідний бюджетний рік по Скадовській міській раді.

6.2. Програмою передбачається фінансування оплачуваних суспільно корисних робіт за рахунок коштів міського бюджету.

6.3. Проведення на підвідомчій території Скадовської міської ради оплачуваних суспільно корисних робіт передбачається видатками з міського бюджету для нарахування заробітної плати погодинно за фактично відпрацьований час, у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. Фінансування Програми здійснюється в межах асигнувань, передбачених в міському бюджеті на зазначену мету.

6.4. Необхідні матеріально-технічні ресурси, витратні матеріали, що використовуються в ході проведення суспільно корисних робіт, забезпечують роботодавці  відповідно до визначених обсягів.

7. Очікувані  результати

 7.1. Забезпечення виконання вимог Законодавчих актів України, щодо виконання порушниками адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, в інтересах захисту прав та інтересів дітей та примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів боржниками. 

8. Координація та контроль за ходом виконання Програми

8. Координація та контроль за ходом виконання Програми Координація діяльності та контроль за виконанням Програми покладається на комісію з питань соціально-економічного розвитку міста, планування та виконання бюджету, встановлення місцевих податків, зборів та інвестиційної політики


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора